Invoelen en meeleven.

Wanneer een familie mij belt omdat een dierbare is overleden is het elke keer weer spannend hoe het eerste contact zal verlopen. Waar stap ik binnen… wie is er overleden, hoeveel familie en vrienden zullen er zijn, welke emoties zal ik er voelen, hoeveel verdriet zal er zijn.

Bij het overlijden van een pasgeboren, kleine baby is het nog spannender. Je weet dat er groot verdriet zal zijn, veel emoties maar ook ontreddering en ongeloof. Ik zet mij een soort van ‘schrap’ voordat ik de ruimte binnen stap omdat ik er wil zijn voor de familie en ik niet teveel mijn eigen emoties in de weg wil laten staan.

De eerste momenten gaan over medeleven, leren kennen en vooral de baby bewonderen. Want hoe verdrietig het gezin ook zal zijn, ze zijn altijd vooral heel trots op hun kindje.

Ik wil vooral graag weten wat er is gebeurt. Ik luister en zij vertellen en het is belangrijk voor mij om alle details te horen want zo leer ik ze beter kennen en zo kunnen zij het verhaal kwijt. Het verdrietige verhaal dat vaak heel plotseling hun leven in is gedenderd.

Ook moeten we praten over waar de baby zal verblijven en hoe we de baby goed kunnen koelen zodat zij of hij zo lang mogelijk bij papa en mama kan blijven. Want dat is mijn doel voor de dagen voor het afscheid, zij moeten hun baby leren kennen… deze dagen zijn de enige die zij daarvoor kunnen gebruiken.

Het is natuurlijk beter dat de baby zoveel mogelijk gekoeld wordt maar ik zal geen moeder of vader weerhouden in deze dagen hun lieve kleine baby zoveel mogelijk vast te houden. Knuffel maar en bekijk het maar goed want deze herinneringen zijn voor altijd.

Een week met ouders die hun baby zijn verloren gaat traag. Het tempo waarin alles geregeld moet worden ligt lager. Je praat in zo’n week niet over mooie herinneringen aan een lang leven maar je praat over gevoel. Steeds weer checken of alles wat er geregeld is nog steeds goed voelt. Moet het anders? Dan zal het anders gaan.

Invoelen, meeleven, meegaan in hun tempo. Dat is wat er moet gebeuren na het overlijden van een baby. En dat is wat ik, met al mijn liefde, heel graag doe!