Het afscheid van een kind.

De afgelopen maanden heb ik samen met mijn lieve collega’s het afscheid mogen verzorgen van twee kleine kinderen. Ik ben erg dankbaar geweest dat ik de families mocht inspireren en begeleiden en voel de behoefte om hierover te schrijven en jullie zo mee te nemen in deze bijzondere begeleiding.

Een afscheid begeleiden en regelen van een kind is wat mij betreft enorm intens. De hulpvraag is groter, de gesprekken intenser, het tempo lager. Het is een apart vak, binnen mijn bijzondere vak.

Ik voel bij elk afscheid hoe belangrijk niet alleen de dag van de uitvaart is maar juist ook de dagen ervoor. En dat is nog intenser bij het afscheid van een kind. De dagen waarin een kind nog thuis is en waarin beetje bij beetje afscheid genomen wordt van haar of hem en van het leven dat je samen had. Steeds een beetje meer.

De verzorging van een kind gaat in alle rust, alle tijd nemen is belangrijk. Goed bekijken, vasthouden, knuffelen, kusjes geven, aankleden. Het kan straks niet meer. Zachtheid en liefde spelen de boventoon.

Ik geef advies over de opbaring, wat is de mooiste manier. Wat past het beste en hoe kunnen we ervoor zorgen dat het vasthouden, knuffelen en kusjes geven zo lang mogelijk kan.

Vergeet-me-nietje

Ik raad bij elk afscheid aan om tijd te nemen, maar bij het afscheid van een kind is dat misschien nog wel belangrijker, zeker als het een onverwacht overlijden is. Dan is die tijd ook echt nodig. Ook om overal goed over na te kunnen denken, de juiste keuzes te kunnen maken en voor mij om te kunnen inspireren en om te vertellen wat er allemaal kan en mogelijk is.

En dat zijn niet alleen keuzes voor de uitvaart maar ook voor de herinnering voor later. Dus veel foto’s maken, een knuffel laten maken van Knuffelmakers of een hand- en of voetbeeld van Made Creatives in Ede. Er is zoveel mogelijk.

Samen met het gezin wordt het afscheid vormgegeven. Ook broertjes en zusjes moeten hierbij betrokken worden. Willen zij een rol in het afscheid? Hoe klein ze ook zijn, het is belangrijk om ze serieus te nemen en ze dus bij het vormgeven van het afscheid te betrekken. Misschien een liedje zingen of een gedicht voorlezen? Alles is genoeg en prachtig, als ze maar betrokken worden bij het afscheid. En als ze niks willen doen is dat uiteraard ook goed, als zij zich maar gezien en serieus genomen voelen.

Een fotograaf/videograaf die het afscheid vast legt is erg belangrijk, voor de ouders maar ook voor de broertjes en zusjes. Door de spanning en het enorme verdriet gaan dingen aan je voorbij en het is heel kostbaar om dan de beelden nog te kunnen bekijken en beluisteren. Een fotograaf kan de beelden bundelen in een mooi boek om te bewaren voor altijd.

Na het regelen en verzorgen van het afscheid vinden wij de nazorg ook heel belangrijk. Mijn zus Sandra is rouwtherapeute en vooral bij gezinnen die een kind zijn verloren is haar hulp welkom. Een gesprek is om kennis te maken en om te kijken waar extra hulp nodig is. Mocht er meer hulp nodig zijn dan is ook dat mogelijk. Nazorg en hulp bij rouw is voor iedereen anders.

Naast deze persoonlijke nazorg organiseren wij eens per jaar een herdenkingsavond voor ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s die een kind, zusje, broertje, kleinkind zijn verloren. Deze avond heet Wereldlichtjesdag. In december 2023 zal het de 8e keer zijn dat wij, in de gemeente Ede, daar met elkaar aandacht aan geven en licht en warmte brengen aan hen die daar behoefte aan hebben.

Ik voel me bevoorrecht en dankbaar dat gezinnen mij vragen om hen te begeleiden bij zo’n groot verlies. Ik voel de noodzaak van een goede begeleiding, van inspireren en de mogelijkheden laten zien. Want je kan het maar 1x doen en het is het laatste wat je kan doen voor je kind. En dát maakt het extra intens voor mij.

En terwijl ik dit schrijf voel ik de kippenvel op mijn lijf.

Met Wereldlichtjesdag maken we licht