Denk je wel eens na over jouw erfenis?

Er zijn veel redenen om een testament te maken. Je kunt jouw persoonlijke wensen vastleggen en er zitten ook nog fiscale voordelen aan. Wanneer je niet getrouwd bent, erf je als partners niet van elkaar als er geen testament is. Ook wanneer je kinderen hebt is het aan te raden om een testament te maken. Je kunt hierin onder andere regelen wie voor de kinderen zorgt als je er niet meer bent. En wanneer je alleen bent en geen kinderen hebt is het tevens aan te raden een testament te laten samenstellen want als je in zo’n geval geen testament hebt gaat het overgebleven geld naar bijvoorbeeld nichten en neven en andere overgebleven familie. En is dat wel wat je wilt? Goed om over na te denken dus, zodat jouw nalatenschap naar degene gaat aan wie jij het wilt nalaten.

Schenken aan een goed doel

Als je bij leven veel aan goede doelen geeft kan je ook een goed doel (of meerderen) laten opnemen in jouw testament. Zo kan je ook na jouw leven goed blijven doen. Daarnaast is er een groot voordeel van een schenking aan een goed doel en dat is dat er geen schenk-en erfbelasting over het bedrag betaald hoeft te worden. Dus het bedrag dat je schenkt komt volledig ten goede aan het doel. Het is wel belangrijk dat het goede doel een status van ANBI heeft (status van algemeen nut). Dit kan je navragen bij de belastingdienst.

Geld nalaten aan jouw hobby

Naast een goed doel kan je ook geld nalaten aan bijvoorbeeld een zangkoor, buurtvereniging, hobbyclub. Het is wel belangrijk dat het een sociaal belang behartigende instelling is (een SBBI). Als je veel goede tijden hebt gekend en vrienden hebt gemaakt bij bijvoorbeeld een koor kan het jou een goed gevoel geven een schenking te doen. Ook dit kan je vast laten leggen in een testament.

Notaris

Een notaris kan verschillende testamentvormen opstellen en je informatie geven over wat er mogelijk is. Wanneer je een goed testament hebt kun je onder andere besparen op de erfbelasting en de AWBZ zorgbijdrage. Door het maken van verschillende berekeningen is het gauw duidelijk hoeveel je kunt besparen. De voordelen van een goed testament zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie. De notaris kan je hier meer over vertellen. Wij hebben goede ervaringen met Van Putten van Apeldoorn notarissen in Ede.

Informatie inwinnen

Als je twijfelt of het nodig is om een testament af te sluiten of als je niet weet hoe je te werk moet gaan kan je altijd een afspraak maken met een notaris om informatie op te vragen maar je kan ook contact opnemen met een nalatenschapsmanager, wij werken samen met Monique Janssen uit Wageningen.

Niemand weet nu eenmaal hoe het leven zal lopen en soms is het gewoon goed om belangrijke dingen vast te leggen. Is het niet voor jezelf dan voor jouw nabestaanden.

Meer weten over mij?

Ik hoop dat je mij door mijn blog steeds beter leert kennen. Want persoonlijk contact vind ik erg belangrijk als het om zoiets belangrijks als een afscheid gaat. Wil je meer weten over mij? Neem dan gerust contact met mij op via 06-43513601 of kijk op info@uitvaartzorgtroostrijk.nl