Alles kan.

Het klinkt misschien wat overweldigend als je leest dat met een afscheid tegenwoordig alles kan en alles mag. Dat hoeft het niet voor iedereen per se makkelijker te maken en dat begrijp ik heel erg goed.

Daarom is het zo belangrijk om te kijken naar wat past. Wat past er bij jouw dierbare die is overleden maar ook wat past bij jou als nabestaande. Het afscheid gaat uiteraard om jouw dierbare maar het afscheid is voor jou. Dus een mooie mix van jullie beide wensen en verwachtingen is het meest complete afscheid. Een afscheid waar je met liefde en een warm gevoel op terug kan kijken.

Daarom komt het ook vaak voor dat de muziek niet alleen door degene wordt uitgezocht die is overleden maar ook door de nabestaanden. Een muziekstuk kan je doen denken aan hem of haar of heeft de juiste tekst die het afscheid precies zo laat klinken zoals het voelt. En dan is dat wat je kiest.

De afgelopen jaren heb ik vele kleine en intieme uitvaarten mogen verzorgen en zo’n afscheid is niet minder liefdevol en intens als een heel uitgebreid afscheid met vele details. Uiteindelijk gaat het om de aandacht en liefde die in een afscheid verweven is waardoor het een compleet afscheid is.

Ik herinner mij het afscheid van een klein meisje. Haar afscheid was in de natuur, tussen de bomen met een klein groepje dierbaren. Liefdevolle woorden werden er gesproken een wandeling naar haar grafje werd in stilte gelopen. Ze lag in een prachtig mandje waarin ze aan moederaarde werd terug gegeven. En vlak voordat we haar grafje verlieten verscheen een vlinder, dezelfde vlinder die er ook had gefladderd toen haar vader het grafje had uitgezocht in diezelfde week. Deze vlinder maakte het afscheid nog intenser voor haar nabestaanden. Het was een bijzonder teken waar zij enorm veel troost uit haalden. Een klein en intiem afscheid, precies zoals het moest zijn voor haar en haar nabestaanden.

Bij het onverwachte afscheid van een te jonge vader werd er gekeken naar wat hij nog zo graag had gewild in de toekomst. Hij had de wens om na zijn pensioen een stoere auto te kopen en het kon geen toeval zijn dat juist deze bijzondere auto ook in een rouwauto gemaakt is. Deze rouwauto moest het, om die reden, natuurlijk gaan worden. Zo werd zijn afscheid zo persoonlijk mogelijk.

Wanneer jij mij nodig hebt ben ik er om jou te inspireren en ik ga het gesprek aan over wat de wensen zijn en wat past bij jou en jouw dierbare. Zo komen we altijd tot een passend afscheid en neem ik zoveel mogelijk uit handen zodat jij toe komt aan afscheid nemen.

Amelius
Volkswagen busje